Beïnvloedt financiering van de alcoholindustrie de uitkomsten van onderzoek? (deels gepubliceerd)

Er wordt wel beweerd dat door industrie betaalde studies vaker postitief uitvallen voor de industrie dan anders gefinancierde onderzoeken. Deze studie onderzoekt of financiering van de alcoholindustrie invloed heeft op de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek.

Uitvoering
Van bestaande meta-analyses naar het effect van matige alcoholconsumptie op de gezondheid worden de oorspronkelijke studies bekeken. Door welke instanties is het onderzoek betaald en wijken de uitkomsten van de door de alcoholindustrie gefinancierde onderzoeken af van de door niet-industrie gefinancierde onderzoeken?

Conclusie
Wat betreft observationele studies: Slechts een klein deel (5%) van deze studies is betaald door de alcoholindustrie. Onder deze studies zijn zowel onderzoeken naar hart- en vaatziekten en diabetes type 2 als naar kanker. En de studies gefinancierd door de alcoholindustrie lijken qua resultaten niet af te wijken van onderzoek waar het geld van andere bronnen komt.

Uitvoering: Kennisinstituut Bier en Wageningen University & Research
Financiering: Kennisinstituut Bier

Publicatie
Moniek Vos, Annick P.M. van Soest, Tim van Wingerden et al., Exploring the influence of alcohol industry funding on research outcomes: a meta- analysis of observational studies on moderate alcohol consumption and health. Advances in Nutrition. 2020.

Meer informatie
Beïnvloedt financiering resultaten van alcoholonderzoek?