Wat is het effect van matige alcoholconsumptie op de hersenen van jongvolwassenen? (gepubliceerd)

Hersenen ontwikkelen zich nog door tot en met het 23 levensjaar. Daarom is het van belang om te weten wat het effect van alcoholconsumptie op cognitie en welbevinden is. Met dit onderzoek proberen we dit gat in de wetenschappelijke kennis te dichten.

Uitvoering
Nederlandse studenten hielden via hun smartphone een maand lang bij hoeveel ze drinken en in die maand kregen ze ook testen om hun cognitie en welzijn te meten. Na een jaar werden deze metingen herhaald. Bij de start waren er 702 deelnemers, na een jaar hebben daarvan 436 nogmaals meegedaan.

Uitvoering: TNO, Zeist
Financiering: TNO en Nederlandse Brouwers

Conclusie
Op basis van deze studie onder jongvolwassenen lijkt er geen associatie te zijn tussen alcoholconsumptie en cognitieve prestaties. Maar mogelijk zijn de gebruikte cognitieve testen, die thuis online werden gemaakt, niet gevoelig genoeg om eventuele verschillen in cognitieve prestaties tussen verschillende alcoholconsumptieniveaus op te pikken. 

Publicatie
Henk Hendriks, Ondine van de Rest, Almar Snippe, Jasper Kieboom and Koen Hogenelst. Alcohol Consumption, Drinking Patterns, and Cognitive Performance in Young Adults: A Cross-Sectional and Longitudinal Analysis. Nutrients 2020, 12(1), 200;