Wat gebeurt er met alcohol tijdens het koken? (gepubliceerd)

Koken met bier is lekker, maar hoeveel alcohol blijft er eigenlijk in het gerecht over? Deze informatie is vooral belangrijk voor mensen die geen alcohol mogen of willen drinken, zoals zwangere vrouwen, kinderen, mensen die nog moeten rijden, mensen met bepaalde religies en alcoholverslaafden.

Uitvoering
Alcoholanalyses van verschillende soorten gerechten bereid met bier. Het effect van factoren zoals de oorspronkelijke concentratie alcohol, temperatuur en bereidingsmethode worden uitvoerig onderzocht.

Uitvoering: Universiteit van Kopenhagen
Financiering: Kennisinstituut Bier

Conclusie
Uit dit onderzoek blijkt dat het grootste deel van de alcohol verdampt na 2 minuten frituren, ongeacht de aanvankelijke alcoholconcentratie.

Publicatie
Retained ethanol in fried batters prepared with alcoholic beveragesPia Snitkjær, Camilla Gregersen, Mikael Agerlin Petersen. Journal of Gastronomy and Food Science 2018.

Meer informatie
Onderzoek naar koken met bier wint grant Kennisinstituut Bier
Alcohol verdampt bij frituren