Blue Monday: Biertje in café maakt gelukkiger

Wat te doen op de meest deprimerende dag van het jaar? Wat dacht je van een bezoek aan het café? Onderzoek concludeert namelijk dat matige alcoholconsumptie in combinatie met sociaal contact goed is voor het algemene welzijn en de gezondheid. Dit artikel is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Adaptive Human Behavior and Physiology.

Bier en algemeen welzijn
De onderzoekers van de Oxford Universiteit1 concluderen dat matige alcoholconsumptie in een café met vrienden het algemene welzijn positief beïnvloedt. Dit komt omdat het sociale aspect van een drankje buiten de deur mensen gelukkiger doet voelen. Het gelukkiger voelen verlaagt het stressniveau wat goed is voor de gezondheid. Ook hebben mensen die regelmatig naar een café gaan meer vrienden dan mensen die dat niet doen. Met name mensen met een stamkroeg zijn meer sociaal betrokken, meer tevreden over hun leven en meer geneigd om mensen in hun omgeving te vertrouwen.

Unieke studie
Uniek aan deze studie is dat de rol van matige alcoholconsumptie op algemeen welzijn is onderzocht. In onderzoeken uitgevoerd in een laboratorium moeten deelnemers vaak grote hoeveelheden alcohol drinken. Daarbij is alcohol drinken in een laboratorium natuurlijk heel anders dan in het dagelijks leven. Dat is een tweede sterk punt aan deze studie: de onderzoekers onderzochten het effect van matige alcoholconsumptie in het dagelijks leven in plaats van in een kunstmatige omgeving zoals een laboratorium.

Endorfine
Het was al bekend dat alcohol sociale binding tussen mensen vergemakkelijkt. Alcohol neemt namelijk sociale remmingen weg en stimuleert het hormoon endorfine 2-4. Endorfine is hét hormoon dat sociale binding tussen mensen veroorzaakt. Andere belangrijke triggers van endorfine zijn bijvoorbeeld lachen, zingen, dansen en verhalen vertellen. Daarbij zorgt endorfine voor een ontspannen gevoel en een beter immuunsysteem. Hierdoor neemt de kans af op stress-gerelateerde fysieke en psychische ziektes zoals hart- en vaatziekten en depressie5.

Bronnen:

  1. R. I. M. Dunbar, Jacques Launay, Rafael Wlodarski, Cole Robertson, Eiluned Pearce, James Carney, Functional Benefits of (Modest) Alcohol Consumption, Adaptive Human Behavior and Physiology, (2016). doi:10.1007/s40750-016-0058-4
  2. Froehlich, J. C. (1997). Opioid peptides. Alcohol Health Research World, 21, 132–136
  3. Gianoulakis, C. (2004). Endogenous opioids and addiction to alcohol and other drugs of abuse. Current Topics in Medical Chemistry, 4, 39–50
  4. Herz, A. (1997). Endogenous opioid systems and alcohol addiction. Psychopharmacology, 129, 99–111