Matige alcoholconsumptie verlaagt het risico op leververvetting

 Een recente meta-analyse concludeert dat matige alcoholconsumptie het risico op leververvetting verlaagt, vooral bij vrouwen en mensen met overgewicht. Deze meta-analyse is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift PeerJ.

 


Beschermende effect
Aziatische onderzoekers1 analyseerden 16 observationele onderzoeken met in totaal 76.608 deelnemers. Deze mensen waren ingedeeld in vier groepen: niet-drinkers (0 gram alcohol/dag), lichte drinkers (≤20 gram alcohol/dag), matige drinkers (>20-40 gram alcohol/dag) en overmatige drinkers (>40 gram alcohol/dag). Lichte drinkers hadden een verlaging in risico op leververvetting van 25% en matige drinkers van 20% vergeleken met niet-drinkers. Daarbij is het beschermende effect van van lichte tot matige drinken hoger in vrouwen (30%) en mensen met een BMI hoger dan 25 (31%), dan in mannen (23%) en mensen met een BMI lager dan 25 (21%).

Genetische factoren
Opvallend is dat de huidige meta-analyse een verhoogd risico op leververvetting vond in Europese overmatige drinkers, maar een beschermend effect in Japanse overmatige drinkers. De onderzoekers denken dat dit verschil komt door etniciteit en genetische factoren. Ongeveer 50% van de Oost-Aziatische mensen heeft een andere variant van het ALDH2-gen dan de rest van de mensheid2-3. Dit gen is belangrijk voor de afbraak van alcohol. Het merendeel van de mensen in deze meta-analyse is Japans en daardoor heeft waarschijnlijk een hoog percentage van deze mensen deze variant van het ALDH2-gen. Dit verklaart mogelijk waarom de huidige meta-analyse in Japanners wel een beschermend effect vindt bij overmatige alcoholconsumptie.

Toekomstig onderzoek
Zoals bij elk onderzoek, heeft ook deze meta-analyse zijn beperkingen. De grootste beperking is dat van de in totaal 16 studies, 9 studies zijn uitgevoerd in Japan en maar 2 in Europa. Wel vond één van deze Europese onderzoeken ook dat matige alcoholconsumptie (tot 20 gram alcohol/dag) het risico op leververvetting verlaagde, de ander vond alleen een verlaagd risico bij vrouwen. Gezien het beperkt aantal Europese studies en de verschillen in genetica tussen Aziaten en Europeanen (ALDH2-gen) is er eerst meer onderzoek nodig om te kunnen vaststellen of matige alcoholconsumptie ook beschermt tegen leververvetting bij Europeanen.

Leververvetting
Leververvetting is het opstapelen van vet in de levercellen. Er zijn twee type leververvetting: alcoholische en niet-alcoholische. Alcoholische leververvetting komt door chronisch overmatige alcoholconsumptie. Niet-alcoholische leververvetting wordt veroorzaakt door overgewicht, diabetes type 2 of het metabool syndroom. Leververvetting is omkeerbaar: de vetstapeling verdwijnt zodra de oorzaak ervan wordt weggenomen. Wanneer de oorzaak van de leververvetting niet wordt weggenomen, kan leververvetting leiden tot een ontsteking van de lever (hepatitis). Deze ontsteking kan op den duur overgaan in levercirrose. Het leverweefsel is dan zo ernstig beschadigd dat het niet meer kan herstellen4.

Bronnen:

1. Guoli Cao, Tingzhuang Yi, Qianqian Liu, Min Wang, and Shaohui Tang, Alcohol consumption and risk of fatty liver disease: a meta-analysis, PeerJ, 2016; 4: e2633, doi: 10.7717/peerj.2633

2. Singh S, Fritze G, Fang BL, Harada S, Paik YK, Eckey R, Agarwal DP, Goedde HW. 1989. Inheritance of mitochondrial aldehyde dehydrogenase: genotyping in Chinese, Japanese and South Korean families reveals dominance of the mutant allele. Human Genetics 83:119–121 DOI 10.1007/BF00286702.

3. Peterson RJ, Goldman D, Long JC. 1999. Effects of worldwide population subdivision on ALDH2 linkage disequilibrium. Genome Research 9:844–852 DOI 10.1101/gr.9.9.844.

4. https://www.mlds.nl/ziekten/leververvetting/ Geraadpleegd op 9-11-2016