Moeders drinken minder alcohol dan vrouwen zonder kinderen

Moeders drinken minder alcohol dan vrouwen die geen kinderen krijgen. Dat komt naar voren uit een nieuw onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Drug and Alcohol Dependence.


Vragenlijst
Meer dan 2.000 Amerikaanse vrouwen in de leeftijd van 18 – 44 jaar vulden aan het begin en einde van het driejarige onderzoek een vragenlijst in over alcoholconsumptie. De vrouwen die gedurende de drie jaar moeder werden gingen minder alcohol drinken. Zo dronken ze gemiddeld op 22 dagen minder per jaar alcohol, 1 drankje minder per gelegenheid en 5 in plaats van 15 dagen per jaar een overmatige hoeveelheid alcohol.  

Oorzaak
Met het huidige onderzoek is niet onderzocht wat de oorzaak is van de daling in alcoholconsumptie. Eerder onderzoek toont aan dat als mensen volwassen sociale rollen aannemen, zoals werk, trouwen en kinderen krijgen, alcoholconsumptie daalt bij zowel mannen als vrouwen. Overmatige alcoholconsumptie past niet in dit plaatje. Het blijft onduidelijk waarom moeders nog minder drinken dan hun kinderloze leeftijdsgenoten. Ook is niet onderzocht of de daling in alcoholconsumptie langer dan 3 jaar standhoudt.

 

Bron:
Matusiewicz AK, Ilgen MA, Kipling BM (2016). Changes in alcohol use following the transition to motherhood: Findings from the National Epidemiologic Survey on Alcohol and Related Conditions. Drug Alcohol Depend, 168:204-210.