Bier helpt mogelijk bij het voorkomen van Alzheimer

Finse onderzoekers hebben aangetoond dat bierdrinkers minder van het eiwit bèta-amyloïd in de hersenen hebben dan mensen die geen bier drinken. De aanwezigheid van dit eiwit is een belangrijke risicofactor bij het ontstaan van de ziekte van Alzheimer. 


B-vitamines
Alleen bierdrinkers hadden minder van het eiwit bèta-amyloïd in hun hersenen dan mensen die geen bier drinken. Dit effect werd dus niet gevonden bij mensen die sterkedrank of wijn drinken. Bier bevat B-vitamines. Deze vitamines kunnen de hoeveelheid bèta-amyloïd eiwitten beïnvloeden door het homocysteïne-gehalte in het bloed te verlagen. Dit is een van de mogelijke verklaringen van het gevonden resultaat. Naast het soort drank dat werd gedronken, vonden de onderzoekers ook dat bezitters van een bepaald gen (APOE) en ouderen meer kans hadden op  de aanmaak van het eiwit bèta-amyloïd.

Hersenen als informatiebron
De data werd verzameld bij 125 overleden mannen. Door een stukje van de hersenen en het hart te bekijken, kon de aanwezigheid van bèta-amyloïd en het gen APOE worden aangetoond. Informatie over het alcoholgebruik werd verzameld bij familieleden van de overleden mannen.

Alleen mannen
Toch zijn de onderzoekers nog voorzichtig in het trekken van de conclusie dat het drinken van bier helpt bij het voorkomen van Alzheimer. Hoewel de aanwezigheid van het eiwit namelijk de kans op Alzheimer vergroot, zijn er ook mensen met het eiwit zonder Alzheimer. Ook zijn in deze studie alleen mannen getest en is het dus nog onbekend wat het effect is van bier op vrouwen. Meer onderzoek naar de effecten van bier op Alzheimer is hard nodig.

 

Bron:
Kok, E. H., Karppinen, T. T., Luoto, T., Alafuzoff, I., & Karhunen, P. J. (2016). Beer Drinking Associates with Lower Burden of Amyloid Beta Aggregation in the Brain: Helsinki Sudden Death SeriesAlcoholism: Clinical and Experimental Research, 2(1), 1-6.