Ook met Alzheimer lager sterfterisico bij matige alcoholconsumptie

Mensen met Alzheimer hebben een lager sterfterisico als ze met mate alcohol drinken. Dit toont Deens onderzoek, onlangs gepubliceerd in BMJ open, aan. Van matige alcoholconsumptie bij gezonde volwassen mensen is al langer bekend dat het risico op sterfte lager is dan bij mensen die géén of een overmatige hoeveelheid alcoholische drank drinken.

Alzheimer en welbevinden
Het Deense onderzoek is onderdeel van een veel grotere studie1,2​​. Met als hoofddoel in kaart te brengen wat de invloed van sociale therapie en onderwijs is op het welbevinden van mensen met een milde vorm van de ziekte van Alzheimer. Drie jaar werden 321 Alzheimerpatiënten van 70 jaar en ouder gevolgd.

Matig als beste uit de bus
Begeleiders van de deelnemers aan dit onderzoek gaven door hoeveel glazen alcoholische drank de deelnemers dagelijks dronken. 17% van de deelnemersgroep dronk iedere dag twee tot drie glazen, wat de onderzoekers bestempelden als matige alcoholconsumptie. Voor deze groep mensen bleek het sterfterisico lager dan voor andere deelnemers. Gedurende de drie jaar overleden er minder mensen onder de matige drinkers dan onder de mensen die minder dan een glas of meer dan drie glazen alcoholische drank dronken per dag.

Oorzaken
Wat de exacte oorzaak van de uitkomsten is blijft nog onduidelijk. Medicijngebruik kan bijvoorbeeld van invloed zijn. Daar hebben de onderzoekers rekening mee gehouden. Verder is bekend dat matige alcoholconsumptie een positief effect heeft op het risico op het krijgen van hart- en vaatziekten wat het sterfterisico verlaagt. Maar het kan ook zijn dat de matige drinkers een beter sociaal vangnet hebben wat de kwaliteit van leven ten goede komt.

Meer onderzoek nodig
Het is de eerste keer dat een associatie tussen alcoholconsumptie en sterfterisico van mensen met een milde vorm van de ziekte van Alzheimer is ontdekt. Een nadeel van dit onderzoek is dat de deelnemers niet zelf rapporteerden hoeveel zij dronken. Ondanks dat de verzorging bij mensen uit hun nabije omgeving lag, kan het zijn dat zij niet precies konden registreren hoeveel alcohol de deelnemers dronken. Meer onderzoek is zeker nodig om deze resultaten te bevestigen.

 

Bronnen:

1. Berntsen S, Kragstrup J, Siersma V, et al. Alcohol consumption and mortality in patients with mild Alzheimer’s disease: a prospective cohort study. BMJ Open 2015; 5: e007851.

2. Waldorff FB, Buss DV, Eckermann A, et al. Efficacy of psychosocial intervention in patients with mild Alzheimer’s disease: the multicentre,rater blinded, randomised Danish Alzheimer Intervention Study (DAISY). BMJ 2012; 345: e4693