Zwanger: geen druppel alcohol!

Vaak weten mensen wel dat alcohol niet goed is tijdens de zwangerschap. Maar ze weten niet dat geen druppel alcohol de enige veilige optie is voor het ongeboren kind. Tien verslavingszorginstellingen luiden de noodklok.

De instellingen vinden dat er een norm gesteld moet worden: het moet normaal worden dat vrouwen die zwanger zijn – of willen worden – geen alcohol drinken. Ook de Gezondheidsraad concludeerde in 2005 dat uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de enige veilige optie is: niet drinken.

Schade
Bij een zwangere vrouw die alcohol drinkt verspreidt de alcohol zich over het lichaamsvocht. Het alcoholpromillage van de foetus is daarmee even hoog als dat van de moeder. Ook als er nog geen placenta is gevormd. Hoe vroeger in de zwangerschap je drinkt, hoe slechter. Maar vooral hoe meer in één keer, hoe slechter.

Ontwikkeling
Alcohol wordt in het lichaam omgezet in het giftige aceetaldehyde. Dit is van invloed op ontwikkeling van organen en hersenen. Hoe langer alcohol in het lichaam van een zwangere vrouw zit, hoe langer haar kind daarmee in aanraking komt en hoe groter de schade kan zijn. Dit kan zich uiten in een lichte afwijking tot het foetaal alcoholsyndroom (FAS) en alles daartussenin.

Geen druppel
Het probleem is dat sommige kinderen en sommige moeders gevoeliger zijn voor alcohol dan andere. Je weet vooraf niet welk kind extra gevoelig is. Het enige juiste advies is daarom om helemaal niet te drinken tijdens de zwangerschap.

Alternatief
Tegenwoordig zijn er veel alcoholvrije bieren op de markt die 0,0% alcohol bevatten. Dit is wel een veilig alternatief voor zwangere vrouwen.

FAS-project
De verslavingsinstellingen vragen met het FAS-project aandacht voor het foetaal alcoholsyndroom. Zie www.fasproject.nl