Wisselwerking tussen alcohol en stress - feiten op een rij

Word je juist rustig van een biertje of ga je bij stress meer alcohol drinken? De wisselwerking tussen alcohol en stress is best ingewikkeld. Iedereen reageert anders. We hebben de onderzoeken naar alcohol en stress voor u verzameld en op een rij gezet.

Spanning is niet per se negatief. Mensen hebben vaak een beetje spanning nodig om goed te kunnen functioneren. Als je onder hoge spanning en tijdsdruk moet functioneren en presteren kan stress ontstaan. Stress kan leiden tot lichamelijk en psychische klachten. Hoeveel stress mensen aankunnen verschilt van persoon tot persoon.

Waarschuwing
Stressklachten zijn een waarschuwingssignaal. Het lichaam zegt eigenlijk dat het even allemaal te veel is.  Het is dan beter om actief voor ontspanning te zorgen. Hoe langer de stress duurt of hoe heviger deze is, hoe meer tijd er nodig is voor het herstel.

Slaap of agressie
Mensen denken vaak dat alcohol stress vermindert. Alcohol is een kalmerend middel dat het centrale zenuwstelsel ontspant. De meeste mensen zijn zich ervan bewust dat ze zich na een paar glazen alcoholische drank steeds meer ontspannen voelen. Maar mensen reageren erg verschillend op alcohol. Sommigen vallen in slaap, anderen worden agressief.

Alcohol met mate
Voor sommige mensen is matige alcoholconsumptie een methode om spanningen te reduceren en de scherpe randjes van negatieve emoties af te halen. Voor anderen gaat het samen met het risico dat je meer alcohol gaat consumeren. Bij weer anderen zien we dat alcohol de stress juist extremer maakt.

Lees de wetenschappelijke feiten over alcohol en stress