Van glas tot plas

Je neemt een slok van je biertje. Je proeft, slikt en de slok gaat naar je maag. De opname, verspreiding en afbraak van alcohol gaan van start. De tocht van alcohol door het lichaam.

Voordat je je glas op de bar zet heeft de eerste slok al je maag bereikt. Zo’n 20% van de alcohol uit het bier komt via de maagwand in het bloed terecht. Hoe leger de maag, hoe sneller het gaat. De rest van de alcohol wordt via de dunne darm in je bloed opgenomen.

Verspreiding
Via het bloed verspreidt de alcohol zich door je hele lijf. Na 10 minuten bereikt de alcohol al de hersenen. En uiteindelijk komt het in alle hoeken van je lijf. Tot in je tenen. Alcohol is namelijk wateroplosbaar en water zit overal in je lijf. Een klein deel van de alcohol verlaat het lichaam weer via het water in adem en zweet.

Afbraak
Intussen gaat ook de afbraak van start. De lever gaat aan het werk, want alcohol is een giftige stof voor het lichaam dus het moet zo snel mogelijk worden afgebroken. De enzymen in de lever die alcohol afbreken hebben hiervoor ongeveer anderhalf uur nodig per glas bier. Maar ook per glas wijn of gedistilleerd. Dit proces is niet te versnellen. Ook niet met buitenlucht of sterke koffie. Zo lang je het bij 1 tot 2 glazen houdt is er niet zoveel aan de hand. Dat kan je lichaam over het algemeen goed afbreken zonder negatieve gevolgen.

Uitscheiding
Intussen moet je misschien naar het toilet. Alcohol werkt vochtafdrijvend. Het remt de afgifte van een hormoon in de hersenen dat ervoor zorgt dat vocht uit de nieren weer in het bloed wordt opgenomen. Op het toilet verdwijnt ook een klein beetje alcohol via de urine. Van glas tot plas!

‘t Bierlab
Van glas tot plas is ook te zien in ’t Bierlab. Bier en wetenschap in beeld gebracht door Kennisinstituut Bier. ’t Bierlab is onderdeel van de tentoonstelling Bier, een werelddrank!

24 mei – 27 oktober 2013, Museum Casteelse Poort, Wageningen, www.casteelsepoort.nl