Alleen glutenvrij bier geschikt voor coeliakiepatiënten

De Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) stelt dat alleen bier met het predicaat ‘glutenvrij’ veilig is voor haar leden. De vereniging concludeert dit naar aan leiding van een onderzoek door Avans Hogeschool en het Celiac Disease Consortium naar het glutengehalte in een aantal commerciële bieren.

Er zijn drie veel geconsumeerde bieren getest; lokaal bier, witbier en glutenvrij bier. Hieruit blijkt dat vooral witbier een zeer hoge concentratie gluten bevat en daarom ongeschikt is voor coeliakiepatiënten. In drie van de vier andere biersoorten was de glutenconcentratie ook hoger dan de voor coeliakiepatiënten toegestane norm, 20 ppm (parts per miljoen). Het geteste glutenvrije bier bleek een concentratie gluten van minder dan 10 ppm te bevatten en is daarmee wél geschikt voor coeliakiepatiënten.

Nieuwe testmethode
Onderdeel van het onderzoek was ook om een nieuwe testmethode te vergelijken met de standaard testmethode. Bij één biersoort is een te hoge concentratie gluten gemeten volgens de nieuwe testmethode, 35 ppm, terwijl de standaard testmethode maar 8 ppm aangaf. Volgens de Europese verordening kan een voedingsmiddel of drank gelabeld worden als glutenvrij als dit product niet meer dan 20 ppm (parts per miljoen) eindproduct bevat. Daarom mag dit bier nu als glutenvrij beschouwd worden, terwijl dit volgens de onderzoekers van Avans Hogeschool en het Celiac Disease Consortium mogelijk niet terecht is.

Standaard voldoet niet
Mede op basis van dit onderzoek zal de NCV zich samen met de andere Europese patiëntenorganisaties inzetten voor gebruik van nieuwe, betere testen waarbij onderscheid gemaakt wordt tussen de verschillende voedingsproducten. "Gebleken is dat de huidige gouden standaard niet voldoet. Een strikt glutenvrij dieet is de enige medische behandeling voor mensen met coeliakie, dan moet de meetmethode wel betrouwbaar zijn'', aldus directeur Bianca Rootsaert.

Lees meer over gluten in bier