Gluten in bier

Bier kan gluten bevatten. Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en khorasan tarwe (ook wel bekend als kamut). Een deel van het gluten in de gerste- of tarwekorrel wordt tijdens het mouten afgebroken. Na het brouwproces is er nog weinig van de eiwitten in het eindproduct over, maar het bier kan nog sporen van gluten bevatten.

Mensen met coeliakie zijn overgevoelig voor gluten. Naar schatting lijdt 1 op de 100 Nederlanders aan coeliakie. De Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) raadt het drinken van bier zonder glutenvrij logo af. Weliswaar ondervinden sommige patiënten geen klachten bij het drinken van bier, maar het is niet met zekerheid te zeggen dat bier geen gluten bevat.

Onjuiste test
Er is wat onduidelijkheid over hoeveel gluten er precies in bier zitten. Uit gangbare analyses blijkt dat bepaalde bieren onder de norm van 20 ppm (parts per miljoen) gluten vallen. Dit is onder de norm van de Codex Alimentarius en deze bieren zouden volgens deze test het predikaat ‘glutenvrij’ mogen dragen. Maar de volgens de Codex Alimentarius aangewezen glutenanalysemethode lijkt niet geschikt te zijn om de glutengehalte te bepalen in gefermenteerde producten en producten met gehydrolyseerde tarwe. Bier is een gefermenteerde drank. Door het bierbereidingsproces kunnen bepaalde gluten niet gedetecteerd worden door de test. In werkelijkheid ligt het glutengehalte in bier daarom waarschijnlijk hoger dan de huidige voorgeschreven test aangeeft.

De NCV zet zich in voor het gebruik van nieuwe, nauwkeurigere testen voor gefermenteerde producten en producten met gehydrolyseerde tarwe om ervoor te zorgen dat de juiste gluteninformatie bij de consument terechtkomt.

Glutenvrij bier
Voor coeliakiepatiënten is er glutenvrij bier verkrijgbaar. Dit bier wordt van glutenvrije grondstoffen gemaakt zoals teff, gierst, etc. Of het is bier waar gluten uit is verwijderd. Deze bieren lijken vaak het meeste op pilsener.

Een aantal in Nederland verkrijgbare glutenvrije bieren

Naam

Gemaakt van

Opmerkingen

Bavaria Premium Pilsener Glutenfree

Gerst In samenwerking met de NCV (Nederlandse Coeliaki Vereniging)

Estrella Damm Daura

Gerst, gluten verwijderd

2011, 2009 en 2008 gekozen tot ’s werelds beste glutenvrije bier[1]

Glutaner

Sorghum, teff en rijst

 

Green’s

Sorghum, rijst en boekweit

Verkrijgbaar in pilsener, ale en donker bier

Mongozo premium pilsener

Gerst en rijst, gluten verwijderd

2012 en 2013 gekozen tot ’s werelds beste glutenvrije bier[1]

Saxon premium pilsener

Gerst, gluten verwijderd

 

Schnitzer Bräu gierstbier

Gierst

 

[1]www.worldbeerawards.com

De bieren zijn verkrijgbaar bij de supermarkt, goede slijters, glutenvrije webshops of reformzaken of via de webshop www.bierglutenvrij.nl. Meer informatie over glutenvrij boodschappen doen vind je op www.glutenvrij.nl.

De individuele coeliakiepatiënt wordt geadviseerd om in overleg met zijn huisarts of diëtist vast te stellen óf en welke biertypes veilig in een glutenvrij dieet passen.

Factsheet:
Subscribe to Gluten in bier