Winnaar Beer and Health Publication Award 2020

De Beer and Health Publication Award 2020 gaat naar Víctor Micó, een Spaanse Postdoc aan het IMDEA Food Institute in Madrid. De wetenschappelijke commissie van Beer and Health vond de kwaliteit van zijn onderzoek naar het effect van alcoholisch en alcoholvrij bier op genetische expressie bij mannen met cardiovasculair risico uitstekend en zeer origineel. Dr. Micó ontvangt een geldprijs van € 1.000 en zal zijn onderzoek presenteren op het volgende Beer and Health-symposium.

‘Zeer interessante basis voor toekomstige studies’
Er waren vele inzendingen vanuit de hele wereld, maar de paper van dr. Micó viel op. “Hoewel deze studie zich nog in de embryonale fase bevindt met een beperkte steekproefomvang, viel deze paper op door de kwaliteit van het onderzoek en de interessante en originele methode die werd gebruikt. Het is een zeer interessante basis voor toekomstige studies en we hopen dat de auteurs het goede werk voortzetten”, zegt prof. Ramon Estruch, voorzitter van het de wetenschappelijk commissie van het Beer and Health Initiative.

Interview
Víctor Micó: “De meeste onderzoeken naar het effect van bier richten zich op de traditionele biomarkers: cholesterol, HDL, LDL of de algemene gezondheidstoestand. Ons onderzoek had een andere visie; we wilden een diepgaander begrip van het mechanisme krijgen. Daarom hebben we ons gericht op hoe zowel bier als alcoholvrij bier de genetische expressie kan beïnvloeden, met name microRNA's die verband houden met hart- en vaatziekten, ontstekingen, diabetes en obesitas. De interventie van 500 ml bier per dag duurde twee weken voor beide biersoorten.”

Veelbelovende resultaten
“Het is een pilotstudie met zeven deelnemers, dus we hebben alleen voorlopige resultaten, maar die zijn wel veelbelovend. We zagen dat bier en alcoholvrij bier een heel ander effect hebben op het microRNA-profiel. Alcoholvrij bier had een meer ontstekingsremmend profiel, wat positief is. Maar aan de andere kant had bier betere resultaten wat betreft cardiovasculaire risicovermindering. De resultaten zijn lastig: zowel bier als alcoholvrij bier hadden positieve en negatieve gezondheidseffecten. ”

Lees de rest van het interview hier.

Beer and Health Initative
Het Beer and Health Initiative is een op wetenschap gebaseerd, Europees Platform over de gezondheidseffecten van matige bierconsumptie.