Wat weten Nederlanders over de effecten van alcoholconsumptie?

Wat weten Nederlanders over de effecten van alcoholconsumptie? Het Trimbos-instituut deed hier onderzoek naar en vroeg deelnemers ook naar de invloed van sociale omgeving op hun drinkgedrag. Wat blijkt? De helft van de respondenten weet wat de alcoholrichtlijn van de Gezondheidsraad is en het merendeel dat één dag per week 5 glazen of meer drinken schadelijk is. Over het aantal standaardglazen in een fles wijn, en het effect van alcoholconsumptie door de man voor de bevruchting zijn de respondenten minder op de hoogte. Verder blijkt dat vooral overmatige en/of zware drinkers last hebben van sociale druk.

Definities in dit onderzoek
•    Lichte drinkers in dit onderzoek zijn mensen die zich houden aan de alcoholrichtlijn van de Gezondheidsraad, dus 0 of 1 glas per dag drinken.
•    Overmatige drinkers zijn mensen die wekelijks meer dan 14 (vrouwen) / 21 (mannen) glazen alcohol drinken.
•    Zware drinkers drinken minstens één keer per week 4 (vrouwen) / 6 (mannen) glazen op een avond. Deels gaat het om dezelfde groep, die zowel overmatig als zwaar drinkt.
Bekijk hier hoeveel Nederlanders in de verschillende categorieën vallen.

Alcoholrichtlijn Gezondheidsraad
De helft van de Nederlanders weet dat de alcoholrichtlijn van de Gezondheidsraad zegt dat je 0 - 1 glas per dag mag drinken. Ongeveer een derde denkt dat het maximaal 2 glazen per dag is (tot en met 2015 was de richtlijn van de Gezondheidsraad voor mannen maximaal 2 glazen per dag). Overmatige en/of zware drinkers denken iets vaker dan lichte drinkers dat de richtlijn maximaal 2 glazen per dag is.
Lees meer over de alcoholrichtlijn van de Gezondheidsraad

Een keer per week 5 glazen
Bijna 90% van de deelnemers denkt dat één keer in de week 5 of meer glazen drinken best wel tot erg schadelijk is. Onder de lichte drinkers is dit zelfs 93%. Van de overmatige en/of zware drinkers ligt dit percentage lager: 36% denkt dat het beste wel schadelijk is en 33% erg schadelijk.

Standaardglazen
Dat het niet waar is dat er in een fles wijn 6 standaardglazen zitten, weet slechts 14% van de respondenten. De verschillen tussen de drinkers zijn hier niet heel groot. Een standaardglas in Nederland is een hoeveelheid alcoholhoudende drank met 10 gram alcohol. Voor wijn is dat 100 ml. En uit een fles van 750 ml schenk je dus 7,5 standaardglas. Dit soort informatie heeft Kennisinstituut helder uitgelegd in het voorlichtingsmateriaal De Glazenstandaard.
Professionals kunnen het materiaal gratis bestellen.

Vruchtbaarheid man
Dat alcoholconsumptie van de man voor de bevruchting de kans op een miskraam kan vergroten weet 24% van de deelnemers. Ongeveer de helft van de respondenten weet niet of dit waar is of niet. Dit onderwerp komt aan bod in het voorlichtingsmateriaal 100% alcoholvrij zwanger. 
Professionals kunnen het gratis bestellen.

Sociale druk
Vooral overmatige en/of zware drinkers voelen sociale druk om te drinken. Bijna 40% vindt het moeilijk om geen alcohol te drinken als vrienden wel drinken. En ruim 30% vindt het moeilijk om alcohol te weigeren als het wordt aangeboden. Voor ongeveer 90% van de lichte drinkers zijn beide situaties geen probleem.

Dementie en kanker
Van de ziektes of aandoeningen waarop overmatige alcoholconsumptie het risico vergroot noemen de respondenten alcoholverslaving (89%), leveraandoeningen (86%) en hersenbeschadiging (74%) het vaakst. Dementie (41%) en verschillende soorten kanker (18-49%) worden het minst vaak genoemd.
Lees meer over het effect van matige alcoholconsumptie op de hersenen
Lees meer over het effect van matige alcoholconsumptie op kanker

Over de Kennismonitor Alcohol
Het Trimbos-instituut deed dit onderzoek ‘Kennismonitor Alcohol’ in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De vraag wat Nederlanders weten over de persoonlijke en maatschappelijke schade van alcoholgebruik, stond hierbij centraal. Maar ook de invloed van de sociale omgeving op hun drinkgedrag. 

Het Trimbos Instituut heeft de belangrijkste resultaten op een rijtje gezet: Kennismonitor Alcohol - grafische weergave van de belangrijkste resultaten