Wat is het effect van alcohol op erectiestoornissen? Een meta-analyse

16/11/2021

Kan alcoholconsumptie erectiestoornissen bij mannen veroorzaken? Het antwoord is ingewikkelder dan een simpel ja of nee. Het drinken van grote hoeveelheden alcohol kan op dat moment het krijgen of behouden van een erectie moeilijk maken. Maar uit een recente meta-analyse blijkt dat matige alcoholconsumptie samen gaat met een lager risico op erectiestoornissen.1

Wat is er al bekend? Een eerdere meta-analyse vond een lager risico op erectiestoornissen voor lichte tot matige drinkers in vergelijking met niet-drinkers.2

Wat voegt dit onderzoek toe? Deze studie is een update van de vorige meta-analyse en bevat 46 onderzoeken, waarvan de meeste cross-sectionele studies zijn. In totaal zijn er bijna 217.000 deelnemers meegenomen.

Lager risico bij matige consumptie
Vergeleken met huidige niet-drinkers en deelnemers die af en toe drinken hebben matige drinkers – minder dan 14 glazen per week – 18% minder kans op erectiestoornissen.

De wetenschappers onderzoeken niet het onderliggende mechanisme, maar geven een aantal mogelijke verklaringen. Een daarvan is dat matige alcoholconsumptie een dubbel effect heeft van zowel ontremming als ontspanning. Maar ook de langetermijnvoordelen van alcohol op HDL-cholesterol en andere biomarkers die de beschikbaarheid en activiteit van stikstofmonoxide verhogen. Stikstofmonoxide ontspant de binnenspieren van de bloedvaten waardoor de bloedvaten verwijden.

Hoge alcoholconsumptie
De meta-analyse vindt geen verhoogd risico door hoge alcoholconsumptie, gedefinieerd als meer dan 14 drankjes per week. De auteurs benadrukken wel dat alcoholmisbruik blijvende effecten kan hebben op de lever, wat leidt tot verhoogde niveaus van oestrogeen en lage niveaus van testosteron, en daarmee kan bijdragen aan erectiestoornissen.

Erectiestoornissen
Erectiestoornissen of impotentie is het onvermogen om een bevredigende erectie te krijgen en/of te behouden voor geslachtsgemeenschap. Erectiestoornissen zijn de meest gediagnosticeerde seksuele problemen bij oudere mannen. De schatting is dat er wereldwijd 322 miljoen gevallen zullen zijn tegen het jaar 2025.1 Leeftijd is gerelateerd aan een toename van zowel het risico op als de ernst van erectiestoornissen. Andere risicofactoren zijn onder meer obesitas, roken, een inactieve leefstijl, hoge bloeddruk, diabetes en coronaire hartziekten.1,2

   Sterke punten

  • Veel studies meegenomen

   Beperkingen

  • Observatieonderzoek – kan causaliteit niet bewijzen
  • De meeste onderzoeken zijn cross-sectioneel
  • Ex-drinkers meegenomen in de referentiegroep
  • Hoge heterogeniteit

Referenties

  1. Li, S., Song, J. M., Zhang, K., & Zhang, C. L. (2021). A Meta-Analysis of Erectile Dysfunction and Alcohol Consumption. Urologia internationalis, 1-17.
  2. Wang, X. – M., Bai, Y. – J., Yang, Y. – B., Li, J. – H., Tang, Y., and Han, P. Alcohol intake and risk of erectile dysfunction: a dose-response meta-analysis of observational studies. International Journal of Impotence Research, vol. 30, pp. 342-351, 2018.