Wat is de glycemische index van bier? (gepubliceerd)

De glycemische index (GI) is een standaardmaat om koolhydraatrijke voedingsmiddelen in te delen aan de hand van het effect op de glucoseconcentratie in het bloed. Afhankelijk van hoe snel glucose in het bloed wordt opgenomen, hebben voedingsmiddelen een hoge of lage GI. Dit onderzoek wil de glycemische index van pils achterhalen.

Uitvoering
Aan dit onderzoek doen 7 vrouwen en 3 mannen mee. De glucosewaarden in het bloed na drinken van een 25 gram suikeroplossing worden vergeleken met een hoeveelheid pils die dezelfde hoeveelheid koolhydraten bevat.

Uitvoering: Wageningen Universiteit en The University of Sydney, Australië
Financiering: Kennisinstituut Bier

Conclusie
De glycemische index (GI) van pils is 89. Een hoge GI, want de waarde is boven de grens van 70.2 Dit is vergelijkbaar met de GI van aardappels of ontbijtgranen. Ondanks de hoge GI van pils verlaagt matige alcoholconsumptie (bier, wijn of sterkedrank) juist het risico op het krijgen van diabetes type 2. In combinatie met een maaltijd lijkt bierconsumptie de hoge piek in de bloedglucose te kunnen voorkomen. Dit zou een verklaring kunnen zijn voor het verlaagde risico op diabetes type 2.

Publicatie
Sluik, Diewertje,  Atkinson Fiona S., Brand-Miller Jennie C. et al. Contributors to dietary glycaemic index and glycaemic load in the Netherlands: the role of beer. Br J Nutr 2016.

Meer informatie
Bier: hoge glycemische index, lager risico op diabetes. Hoe zit dat?
Onderzoek naar bier en glycemische index wint beurs