Onderzoek naar het effect van bier op het immuunsysteem wint onderzoeksbeurs van Kennisinstituut Bier

De winnaar van de onderzoeksbeurs 2020 van Kennisinstituut Bier is dr. Teresa Padró uit Spanje. Ze wint 5.000 euro voor haar onderzoek naar het effect van bier op de regulatie van het immuunsysteem.

Bier en onstekingsfactoren
Onstekingsfactoren spelen een rol bij ziekten als hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Uit bevolkingsonderzoek blijkt dat matige consumptie van gefermenteerde dranken zoals bier en wijn het risico op deze ziekten kan verlagen. Hierbij zou een rol weggelegd kunnen zijn voor specifieke niet-alcoholische componenten in deze dranken die mogelijk een gunstig effect hebben op het immuunsysteem.
In haar onderzoek analyseert Padró bloedmonsters en biopten van 37 gezonde volwassenen die een periode alcoholhoudend bier en een periode alcoholvrij bier hebben gedronken. Met technieken als gen-expressie en immuno-assays bekijkt ze wat het effect is van deze dranken op cellen die betrokken zijn bij het immuunsysteem.

Aanvragen uit Europa
Dit is de zesde keer dat de onderzoeksbeurs van Kennisinstituut Bier wordt toegekend. Dit jaar ontvingen we 8 aanvragen uit diverse landen binnen Europa.

Meer informatie over het onderzoek (in het Engels)