Onderzoek naar bier en overgangsklachten wint Beer and Health Publication Award 2021

16/05/2022

Marta Trius-Soler uit Spanje wint de Beer and Health Publication Award 2021 met haar publicatie naar het effect van matige bierconsumptie op overgangsklachten. Dit is het tweede jaar op rij dat de Beer and Health Publication Award wordt uitgereikt aan de eerste auteur van de beste, meest opmerkelijke studie gericht op matige bier- of alcoholconsumptie. Trius-Soler wint een geldprijs van 1.000 euro en mag haar onderzoeksresultaten presenteren tijdens het volgende Beer and Health symposium in 2023.

Belangrijke studie
Een aantal leden van de wetenschappelijk commissie van het Beer and Health initiatief beoordeelde alle aanvragen en was onder de indruk van het onderzoek met de titel Moderate Consumption of Beer (with and without Ethanol) and Menopausal Symptoms: Results from a Parallel Clinical Trial in Postmenopausal Women. “Hoewel de steekproef vrij klein is, is het belang van het onderzoek groot omdat de populatie steeds ouder wordt. Daarnaast is de opzet van het onderzoek en de data-analyse uitmuntend”, aldus de jury.

Interview met Marta Trius-Soler

Bier en menopauze
“We weten dat de menopauze voor veel vrouwen een uitdagende periode is. En we weten dat bier een aantal interessante bioactieve stoffen bevat. Daarom hebben we geprobeerd te begrijpen of dagelijkse matige bierconsumptie een effect kan hebben op overgangsklachten, cardiovasculaire risicofactoren en vrouwelijke geslachtshormonen. We zagen dat na het drinken van een half jaar lang dagelijks één glas alcoholhoudend bier of twee glazen alcoholvrij bier de overgangsklachten afnamen. En alcoholvrij bier had een positief effect op het lipidenprofiel en de bloeddruk.”

Eerste onderzoek
“We konden geen vergelijkbaar artikel vinden waarin het effect van bier op overgangsklachten werd onderzocht. Er zijn artikelen over het effect van bier op botweefsel en cardiovasculaire risicofactoren en over het effect van andere producten met fyto-oestrogene verbindingen zoals sojaproducten, lijnzaad en rode klaver op overgangsklachten. Maar voor zover wij weten is dit de eerste interventiestudie die zowel bier als menopauze combineert.”

Toekomstig onderzoek
“Onze bevindingen zijn nog prematuur. We hebben alleen conclusies over de eerste jaren van het postmenopauzestadium en alleen bij milde overgangsklachten. We zijn niet van plan om deze studie uit te breiden, maar we kijken nu naar de gegevens van dezelfde groep vrouwen na twee jaar consumptie op de markers van botvorming en -resorptie, lichaamssamenstelling en cardiovasculaire risicofactoren.”

Onderzoek naar vrouwen en bier
“Ik ben net begonnen met mijn wetenschappelijke carrière, maar ik zou heel graag meer onderzoek willen doen naar de gezondheid van vrouwen. Soms willen ze niet gemedicaliseerd worden, soms worden ze overgemedicaliseerd. We hebben meer onderzoek bij vrouwen nodig. Daarnaast is bier een interessante complexe drank. Alcohol is natuurlijk een controversieel onderwerp en het is niet altijd gemakkelijk om daarmee een interventiestudie te doen. We weten dat het voor sommige populaties beter is om niet te drinken, maar ik zou graag bevolkingsgroepen vinden waarmee ik interessant onderzoek kan doen en die kunnen genieten van de mogelijke voordelen van bierconsumptie.”

Selectieproces Award
Het Technisch Secretariaat van het Beer and Health initiatief heeft een voorselectie gemaakt van alle inzendingen op basis van de selectiecriteria. De studies die aan alle criteria voldoen, zijn door twee leden van de wetenschappelijke commissie van Beer and Health beoordeeld op: originaliteit van de onderzoeksvraag, kwaliteit van de onderzoeksopzet, conclusie/discussie en de bijdrage aan het wetenschappelijk inzicht in het effect van matige bier-/alcoholconsumptie op de gezondheid.

Volgende publicatieprijs
Dit was de tweede keer dat de Beer and Health Publication Award werd uitgereikt. Het Beer and Health initiatief hoopt de prijs volgend jaar weer te kunnen aanbieden.

Beer and Health Initative
Het Beer and Health Initiative is een op wetenschap gebaseerd, Europees Platform over de gezondheidseffecten van matige bierconsumptie. Meer informatie via www.beerandhealth.eu