Mythes over de relatie tussen alcohol en COVID-19

In deze roerige en onzekere tijd gaan er snel verhalen de rondte over het COVID-19 virus, of ze nou waar zijn of niet. Zo ook over de relatie met alcoholconsumptie. De WHO heeft een rapportuitgebracht waarbij een aantal mythes worden ontkracht.

 Mythe: alcohol doodt het coronavirus in het lichaam
Alcohol (met een minimale concentratie van 60%) werkt als een desinfecterend middel op de huid, zoals de handen. Maar het drinken van alcohol doodt het virus niet in het lichaam. Drink dus geen alcohol met het idee dat hiermee het virus wordt gedood.

Mythe: het drinken van sterke alcohol doodt het virus via de ingeademde lucht
De consumptie van alcohol doodt het virus niet via de ingeademde lucht. Het zal de mond en keel niet desinfecteren en biedt op deze manier geen bescherming tegen COVID-19.

Mythe: alcohol stimuleert het immuunsysteem en resistentie tegen het virus
De WHO schrijft in het rapport dat alcoholconsumptie een nadelig effect heeft op het immuunsysteem en dat het de immuniteit en virusresistentie niet stimuleert. De nadelige effecten van alcohol op het immuunsysteem lijken vooral te gelden bij overmatige alcoholconsumptie.2 Let er dus op dat je niet te veel drinkt.

Verantwoordelijke alcoholconsumptie
Nu dat velen van ons thuis moeten werken en er meer onzekerheid is, drinken sommige mensen meer alcohol dan normaal. Probeer ook in deze tijden matig te drinken: maximaal 1 tot 2 glazen per dag. En als je niet drinkt, start dan niet met drinken om gezondheidsredenen.

Hulp
Merk je dat je het lastig vindt om je aan de alcoholrichtlijn te houden? Het Trimbos Instituut geeft tips hoe je kunt minderen of helemaal kunt stoppen met drinken, en waar je ondersteuning kunt vinden om je hierbij te helpen:  
https://www.alcoholinfo.nl/publiek/minderen-of-stoppen

Referenties:
1. World Health Organisation (2020) Alcohol and COVID-19: what you need to know.
2. Barr, T., Helms, C., Grant, K., & Messaoudi, I. (2016). Opposing effects of alcohol on the immune system. Progress in Neuro-Psychopharmacology and Biological Psychiatry, 65, 242-251.

Fotocredits: 'corona virus' van Courtesy