Meta-analyse: voormalige drinkers hebben hoger risico op hartfalen

Het was al bekend dat lichte alcoholconsumptie het risico op hartfalen kan verlagen. Nu blijkt dat voormalige drinkers juist een hoger risico hebben op hartfalen. Dat is de conclusie van een nieuwe meta-analyse die onlangs werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Clinical Nutrition.

Voormalige drinkers
Lichte alcoholconsumptie (tot 7 glazen per week) verlaagt het risico op hartfalen met 14% ten opzichte van niet-drinkers. Voormalige drinkers hebben echter een 22% verhoogd risico op hartfalen. Dat concluderen onderzoekers die data van 13 studies met ruim 350.000 deelnemers analyseerden1. De onderzoekers denken dat het verhoogde risico te maken kan hebben met het feit dat voormalige drinkers over het algemeen een slechtere gezondheid en hogere bloeddruk hebben in vergelijking met matige drinkers of niet-drinkers.

Mechanisme
Het mechanisme achter de associatie tussen lichte alcoholconsumptie en het lagere risico op hartfalen is onduidelijk. Mogelijk heeft alcohol invloed op de efficiëntie waarmee het hart bloed door het lichaam pompt. De associatie kan ook gerelateerd zijn aan de gunstige effecten van alcohol op coronaire hartziekten.

J-curve
Hoewel er geen significante associatie werd gevonden tussen matig of overmatig drinken en hartfalen, laten de resultaten wel een duidelijke J-vormige trend zien. Het risico op hartfalen onder lichte drinkers is lager dan onder niet-drinkers. Bij hogere alcoholinname neemt het risico weer toe.

In perspectief
Met deze trend wordt bevestigd wat eerdere studies ook al vonden. Nieuw van deze meta-analyse is dat voormalige drinkers een hoger risico blijken te hebben op hartfalen. Meer onderzoek is nodig om het mechanisme achter deze associaties te achterhalen en om te kijken of er daadwerkelijk een oorzakelijk verband is tussen alcohol en hartfalen. Ook is er meer onderzoek nodig naar verschillende soorten alcoholische dranken.

Klik hier voor meer informatie over alcohol en hart- en vaatziekten of bekijk de infographic hieronder.Referentie:
1. Larsson SC, et al., Alcohol consumption and risk of heart failure: Meta-analysis of 13 prospective studies, Clinical Nutrition (2017).