Matige alcoholconsumptie beschermt tegen een groot aantal hart- en vaatziekten

We wisten al dat wie matig bier, wijn of sterkedrank drinkt een lager risico op hart- en vaatziekten in het algemeen heeft. Een nieuwe studie concludeert dat dit geldt voor een groot aantal afzonderlijke hart- en vaatziekten. Voor een klein aantal is meer onderzoek nodig. De Britse onderzoekers onderzochten een bijzonder grote groep mensen en publiceerden hun resultaten onlangs in het wetenschappelijke tijdschrift BMJ.

Specifieke hart- en vaatziekten
De onderzoekers vonden dat volwassenen die matig drinken een lager risico hebben op het krijgen van hart- en vaatziekten in vergelijking met niet-drinkers en overmatige drinkers1. In de onderzochte groep van bijna 2 miljoen volwassenen keken ze naar 12 specifieke hart- en vaatziekten. Niet-drinkers blijken een significant hoger risico te hebben op een hartaanval, acute hartdood, hartfalen, stabiele en instabiel angina pectoris, ischemische beroerte (herseninfarct), perifeer vaatlijden en abdominale aorta-aneurysma. Meer onderzoek is nodig naar het risico op een hartstilstand, subarachnoïdale bloeding, intracerebraal hematoom en transient ischemic attack (TIA).
Overmatig drinken verhoogt over het algemeen het risico op hart- en vaatziekten maar blijkt het risico op een hartaanval juist te verlagen in vergelijking met niet-drinken. Eerder schreven we al over een meta-analyse die soortgelijke resultaten vond.

Geheelonthouders vs. voormalige drinkers
De huidige studie kijkt in totaal naar vijf categorieën drinkers om verstoring in de resultaten te voorkomen: niet-drinkers, voormalige drinkers, gelegenheidsdrinkers, matige drinkers en overmatige drinkers. Uit de resultaten blijkt dat niet-drinkers een hoger risico hebben op hart- en vaatziekten in het algemeen, ook wanneer voormalige drinkers en gelegenheidsdrinkers van deze groep worden uitgesloten. Voormalige drinkers stoppen soms met drinken vanwege gezondheidsredenen en kunnen daardoor het beeld van de groep niet-drinkers vertekenen.

Meer onderzoek naar specifieke HVZ nodig
Uit eerdere onderzoeken is al gebleken dat matige alcoholconsumptie het risico op hart- en vaatziekten in het algemeen kan verlagen. De onderzoekers van de huidige studie concluderen dat er heterogene associaties zijn tussen alcoholconsumptie en het ontstaan van specifieke hart- en vaatziekten. Meer onderzoek is nodig om de rol van alcohol in de preventie van deze specifieke hart- en vaatziekten te nuanceren.


Kijk hier voor meer informatie over bier en hart- en vaatziekten of bekijk onderstaande infographic.


Bronnen:
1. S.  Bell, Daskalopoulou, M., Rapsomaniki, E., George, J., Britton, A., Bobak, M., Casas, J. P., Dale, C. E., Denaxas, S., Shah, A. D., en Hemingway, H., Association between clinically recorded alcohol consumption and initial presentation of 12 cardiovascular diseases: population based cohort study using linked health records., BMJ, vol. 356, p. j909, 2017.