Esther Leentvaar

"Mijn naam is Esther Leentvaar en ik werk als diabetesverpleegkundige in het ziekenhuis, daarnaast geef ik samen met een heel team (diëtist, coach, programma coördinator en verpleegkundige) leefstijltrainingen bij keer diabetes2 om (stichting, “voeding leeft”).

Ik draai in het ziekenhuis mijn eigen poli, maar mis in de 2e lijn toch een stukje leefstijl aanpassing. Vaak is dit al een gepasseerd station als mensen via de huisarts doorverwezen worden naar het ziekenhuis. Om toch aan mijn behoefte met betrekking tot leefstijl te voldoen ben ik gaan werken voor de stichting “voeding leeft”. Hierdoor kan ik mijn patiënten die  diabetes type 2 hebben in het ziekenhuis beter van informatie voorzien en ik kan de mensen met type 2 diabetes en een insulinepomp (wat een exclusiecriteria is in de eerste lijn wegens expertise tekort) begeleiden bij leefstijltrainingen in de eerste lijn. 

Leefstijl omvat meer dan voeding en beweging, ook stress , ontspanning, (diabetes) medicatie en slaap horen hier bij. Alcohol speelt bij alle genoemde facetten een rol in het lichaam. Ik hoop door deelname aan het expertpanel mensen nog beter te kunnen informeren. De keuze is en blijft aan hun, maar die kunnen ze dan wel bewust(er) maken."