Antwoorden Kleine Bierkenniskwis 2021

17/01/2022

De inzendingen zijn bekeken en de winnaar heeft bericht gehad. Ook benieuwd naar de antwoorden van de Kleine Bierkenniskwis 2021? Lees ze hier.

De Kerstman drinkt graag Radler. Als hij een flesje van 300 ml met 2% alcohol drinkt, hoe lang duurt het voordat de alcohol uit deze Radler afgebroken is door het lichaam?

Het lichaam doet er ongeveer anderhalf uur over om de hoeveelheid alcohol uit een standaardglas (10 gram) af te breken. In een flesje Radler zit ongeveer 5 gram alcohol (0,3 l * 0,02 * 0,8 g/l). Het lichaam is dus ongeveer drie kwartier bezig met de afbraak.

Als de Kerstman ’s avonds nog de slee moet besturen kiest hij voor de alcoholvrije variant van de Radler. Hoeveel kilocalorieën krijgt hij binnen met het drinken van één flesje?

Een flesje alcoholvrije Radler levert ongeveer 100 kcal. Een overzicht van calorieën in een hapje en drankje vind je op de Bierwijzer.

De Kerstman wil na de Kerstdagen graag wat extra bewegen. Hoe lang moet hij ongeveer langlaufen om een standaardglas pils te verbranden?

Een standaardglas (250 ml) pils levert ongeveer 110 kcal. Er vanuit gaande dat de Kerstman toch zeker wel 85 kilo weegt, zal hij na 10 minuten langlaufen met lichte tot matige inspanning de calorieën van een pilsje ongeveer hebben verbrand (zie caloriecalculator.nl).

Lekker oliebollen op oudejaarsdag! Maar hoeveel calorieën levert een oliebol eigenlijk? Ongeveer evenveel als:

De caloriechecker van het Voedingscentrum leert ons dat een oliebol (65 gram) 161 kcal levert. Dit is ongeveer evenveel als een mixdrankje van 250 ml (170 kcal). Kijk het maar na op de Glazenstandaard.

“Weet je nog? Toen corona nog gewoon bier was”, mijmeren de Kerstman en zijn vrouw na de zoveelste lockdown. Maar hoeveel calorieën zitten er eigenlijk in een flesje Corona-bier?

Toen Corona nog gewoon bier was (en nu nog steeds) zitten er 149 kcal in een flesje van 355 ml.