Antwoorden Kleine Bierkenniskwis 2020

Van de 66 inzendingen voor de Kleine Bierkenniskwis 2020 hadden 18 deelnemers alle vragen goed. Ook benieuwd naar de antwoorden? Lees ze hier.

1. De Kerstman drinkt graag een pilsje nadat hij zijn ronde in de slee heeft gemaakt. Het alcoholgehalte in zijn bloed komt daarmee op 0,2 promille. Zijn vrouw drinkt dezelfde hoeveelheid. Hoe zit het dan met het alcoholgehalte in haar bloed?
De vrouw van de Kerstman heeft van nature een hoger vetpercentage dan de Kerstman zelf. Een hoger vetpercentage betekent relatief minder vocht in het lichaam, en alcohol verdeelt zich over het lichaamsvocht. Een man heeft gemiddeld 42 liter water in zijn lijf en een vrouw 34 liter. Een standaardglas alcoholhoudende drank (=10 gram alcohol) zorgt bij mannen gemiddeld voor een alcoholpromillage van 0,2 promille en bij vrouwen voor 0,3 promille.

Lees meer: Kunnen vrouwen minder goed tegen alcohol dan mannen?

2. De Kerstman en zijn vrouw nemen een slok. Na hoeveel tijd bereikt de alcohol uit het pilsje hun hersenen?
Alcohol komt voornamelijk via de maagwand en de dunne darm in het bloed terecht. Via het bloed verspreidt alcohol zich door je hele lijf. Na 10 minuten bereikt de alcohol je hersenen.

Lees meer: Van glas tot plas

3. Ze vragen zich af hoe lang het duurt tot de alcohol uit dat ene pilsje door het lichaam is afgebroken. Hoe lang duurt dit?
Alcohol wordt voor het overgrote deel afgebroken door de lever. De enzymen in de lever die alcohol afbreken hebben hiervoor ongeveer anderhalf uur nodig per glas bier.

Lees meer: Van glas tot plas

4. Ook vragen ze zich af of het lichaam dit altijd even snel doet of dat je dit op de een of andere manier nog kan versnellen. Wat is van invloed op de snelheid waarmee het lichaam alcohol afbreekt?
Het proces van de afbraak van alcohol is niet te versnellen. Ook niet met buitenlucht of sterke koffie.

Lees meer: Van glas tot plas

5. Met Oud & Nieuw deelt het echtpaar een flesje speciaalbier met 7,5% alcohol. Hoeveel standaardeenheid gaan er uit een fles van 330 ml?
In een flesje speciaalbier van 330 ml met 7,5% alcohol zit ongeveer 20 gram alcohol. Een standaardeeenheid alcoholhoudende drank bevat 10 gram alcohol. In het flesje zit dus 2 standaardeenheden alcohol.
 
Lees meer: Voorlichtingsmateriaal Glazenstandaard