Antwoorden Kleine Bierkenniskwis 2019

Van de 82 inzendingen voor de Kleine Bierkenniskwis 2019, hadden 20 deelnemers alle vragen goed. Ook benieuwd naar de antwoorden? Lees ze hier.

1. De Kerstman krijgt hulp van zijn vrouw met cadeautjes bezorgen. Ze moet vlak nadat ze in de slee zijn gestapt alweer plassen. Kan dit te maken hebben met het feit dat ze bier op heeft? 
Ja, bier bevat veel water en remt de productie van het hormoon ADH. Dit hormoon zorgt ervoor dat vocht uit de nieren weer in het bloed wordt opgenomen.

Lees meer over bier en plassen

2. De Kerstman heeft iets te veel gegeten tijdens de kerstdagen en past wat minder goed in zijn pak. Hij neemt zich voor om in januari een actievere leefstijl aan te meten. Hoe lang moet hij ongeveer skiën om de calorieën uit een flesje pils te verbranden?
20 minuten. Een flesje pils levert ongeveer 140 kilocalorieën (kcal). Een uur skiën kost ongeveer 450 kcal per uur. Dus met ongeveer 20 minuten verbrand je de kcal uit een flesje pils.

Lees meer over hoeveel calorieën je verbrandt met sporten en bewegen

3. Je oom heeft Oudjaarsdag oliebollen gemaakt van beslag met bier erin. Hij vraagt zich af hoeveel alcohol daar eigenlijk nog in zit.
Bijna niks. De meeste alcohol verdampt tijdens het frituren. Pas na het eten van meer dan 3 kilo beslag krijg je evenveel alcohol binnen als met één standaardconsumptie (10 gram alcohol).

Lees meer over alcohol en frituren.

4. Lekker die oliebollen met Oud en Nieuw! Maar hoeveel calorieën levert een oliebol eigenlijk? Ongeveer evenveel als een:
Flesje zwaar bier. Een oliebol is ongeveer 250 kcal per 100 gram. Afhankelijk van de grootte van de oliebol (65-100 gram) levert deze dus 160 tot 250 kcal. Een fluitje pils levert 90 kcal en een flesje alcoholvrij bier ongeveer 80. Terwijl een flesje zwaar bier meer richting 190 kcal gaat.

Meer over calorieën in bier in onze voorlichtingsmaterialen

5. De Kerstman wil voor de volgende kerst bier gaan brouwen. Welke ingrediënten kan hij gebruiken om dit duurzaam te doen? 
Oud brood, regenwater of geredde aardappels. Van alle drie kun je bier maken. Iedereen had deze vraag dus goed.

Een biertje gemaakt uit regen, aardappels en oud brood.