
Wat is het effect van alcoholconsumptie op hart- en vaatziekten? Het is vooral lastig om het effect van matige consumptie goed in kaart te brengen. Een nieuwe studie gebruikt zowel de gangbare onderzoeksmethode als een nieuwere methode op basis van genetische variatie. De gangbare onderzoeksmethode laat een beschermend effect op hypertensie en coronaire hartziekte zien bij matige alcoholconsumptie. Correctie op leefstijlfactoren zwakt dit gunstige verband iets af. De nieuwere methode waarbij alcoholconsumptie op basis van genen wordt bepaald, laat een lichte stijging van hypertensie en coronaire hartziekte zien bij matige consumptie.
Wat is er al bekend? Wat voegt dit onderzoek toe? |
Twee soorten onderzoek
De onderzoekers analyseerden gegevens van ruim 370.000 deelnemers uit de UK Biobank database. Van deze deelnemers bekeken ze het verband tussen alcoholconsumptie en hart- en vaatziekten op twee verschillende manieren:
- Via zelfgerapporteerde alcoholconsumptie, waarbij ze ook keken naar het effect van leefstijlfactoren.
- Via genetische variaties, waarbij alcoholconsumptie wordt bepaald aan de hand van genen die geassocieerd zijn met alcoholproblemen.
J-curve en leefstijlfactoren
Via de gangbare methode waarbij mensen via vragenlijsten zeggen hoeveel alcohol ze gemiddeld drinken, kwam de bekende J-curve naar voren. Matige drinkers hebben een lager risico op coronaire hartziekte en hoge bloeddruk ten opzichte van mensen die niet of veel alcohol drinken. Nadat de onderzoekers de data corrigeerden voor zes leefstijlfactoren bleek het beschermende effect van matige alcoholconsumptie minder, maar bleef aanwezig (zie figuur 1).
Figuur 1: Associatie tussen alcoholconsumptie en hypertensie (A) en coronaire hartziekte (B) op basis van zelfrapportage en de invloed van leefstijlfactoren.
Adjusted for: smoking frequency, normalized BMI, self-reported physical activity, cooked vegetable intake, red meat consumption, and self-reported health
De onderzoekers benadrukken dat er mogelijk nog andere leefstijlfactoren die niet meegenomen zijn effect hebben op de uitkomsten.
Onderzoek op basis van genen
Ook voeren de wetenschappers analyses uit waarbij ze ontdekken dat individuen met genetische varianten die een hogere alcoholconsumptie voorspellen inderdaad meer kans hebben om grotere hoeveelheden alcohol te consumeren, en meer kans hebben op hypertensie en coronaire hartziekte. Deze resultaten ondersteunen een niet-lineaire risicoverhogende associatie tussen alle hoeveelheden alcoholconsumptie en zowel hypertensie als coronaire hartziekte. Er lijkt een bescheiden risicoverhoging te zijn bij lichte alcoholconsumptie en exponentieel grotere risicoverhogingen bij hogere consumptieniveaus (zie figuur 2).
Figuur 2: Associatie tussen genetisch bepaalde alcoholconsumptie en hypertensie (A) en coronaire hartziekte (B)
De onderzoekers benadrukken dat de gebruikte genetische methodes in aanvullende, grote genetische datasets verder onderzocht dienen te worden.
Sterke punten Beide
Epidemiologische studie
Genetische methode
|
Beperkingen Beide
Epidemiologische studie
Genetische methode
|
Referenties