Dr. ir. Aafje Sierksma, directeur

Of je wel of niet drinkt, is een keuze die uiteraard ieder voor zich maakt. Het is duidelijk dat te veel drinken schadelijke gevolgen heeft. Gelukkig drinken de meeste mensen met mate. Wat dat doet met je gezondheid, daar heeft iedereen wel een mening over. Maar wat zegt de wetenschap?

Zelf heb ik promotieonderzoek gedaan naar hoe matige alcoholconsumptie kan beschermen tegen hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Vele onderzoekers met mij boeit het effect van matig drinken. Dit resulteert dan ook in talrijke wetenschappelijke publicaties die niet altijd precies dezelfde uitkomsten laten zien. De vertaalslag in de media gaat snel en is niet altijd genuanceerd. Het is soms lastig om feiten van fabels te onderscheiden. De ene dag is een glaasje goed voor je, de volgende dag is het weer uit den boze. Wat belangrijk is, is om onderzoeksbevindingen te duiden en in context te plaatsen. Dat is wat wij doen als Kennisinstituut Bier. En omdat wetenschap niet altijd zwart of wit is, leveren wij graag een bijdrage aan het wetenschappelijke debat rond matige alcoholconsumptie en gezondheid.

En of ik zelf bier drink? Alhoewel ik inmiddels verschillende bieren heb geproefd ben ik geen liefhebber. Overigens ook niet van wijn en sterkedrank. Waar het mij om gaat en wat mij al jarenlang intrigeert zijn de wetenschappelijke bevindingen over de gezondheidseffecten van dit eeuwenoude goudgele drankje.