Dr. ir. Aafje Sierksma, directeur

Tijdens mijn promotieonderzoek heb ik gezien hoe gunstig het effect van matige alcoholconsumptie kan zijn op factoren die een rol spelen bij de bescherming tegen hart- en vaatziekten en ouderdomssuikerziekte. Dat het daarbij niet uitmaakt of je bier, wijn of gedistilleerd drinkt is voor veel mensen onbekend.

Vooral over bier bestaan veel fabels, dat je er bijvoorbeeld dik van wordt of dat het minder goed is voor je hart dan wijn. Juiste informatie hierover kan het beste gegeven worden door gezondheidsvoorlichters, zoals diëtisten, praktijkondersteuners en (huis)artsen. Hen voorzien van, op wetenschap gebaseerde, informatie over verantwoorde bierconsumptie en gezondheid is een taak van Kennisinstituut Bier. Daarnaast willen we gaten in de kennis op dit gebied vullen met nieuw onderzoek. Het uiteindelijke doel is om het algemene begrip van het effect van verantwoorde bierconsumptie op de gezondheid naar een hoger niveau te brengen. 

Op bierconsumptie-vlak ben ik letterlijk een onderzoeker. Als niet-alcoholdrinker begon ik aan deze functie, maar ondertussen heb ik al heel wat soorten bier geproefd. Ik kan niet anders zeggen dat er voor elke smaak wel een bier bestaat! Mijn voorkeur gaat uit naar een kriekbier.