Zitten er gezonde vezels in bier? (gepubliceerd)

Bier is, net als brood, gemaakt van graan. Misschien zitten er daarom nuttige oplosbare vezels in bier, zoals β-glucanen? In dit onderzoek analyseren we een groot aantal biertypes.

Uitvoering
Met behulp van microarray fingerprinting worden verschillende types bier geanalyseerd. Hier komt een overzicht van meer dan twintig verschillende vezels uit. In een subanalyse wordt van een aantal bieren de hoeveelheid ß-glucanen gemeten.

Uitvoering: Universitieit van Kopenhagen
Financiering: Kennisinstituut Bier

Conclusie
Over het algemeen worden dezelfde vezels gevonden in diverse biersoorten. Opvallend is wel dat in tarwebieren meer rhamnogalacturonan zit. In sommige bieren werd minder mannan, β-glucanen en arabinoxylan gedetecteerd, wat waarschijnlijk komt door afbraak door aanwezige enzymen in de grondstoffen of toevoeging van enzymen tijdens het brouwproces.

Er bleek maximaal 200 mg β-glucanen in een liter bier te zitten. In vergelijking: 3 gram (haver) β-glucanen per dag kan het bloedcholesterol verlagen.

Publicaties
Fangel Jonatan U., Eiken Jens, Sierksma Aafje, Schols Henk A., Willats William G.T., Harholt Jesper, Tracking polysaccharides through the brewing process, Carbohydrate Polymers, 2018

Meer informatie
Vezelsamenstelling in bier