WCRF vindt geen associatie tussen maagkanker en matige alcoholconsumptie

Het World Cancer Research Fund (WCRF) heeft een nieuw rapport over maagkanker en leefstijl uitgebracht. Alcohol blijkt een risicofactor, maar niet bij matige consumptie.



Alcohol
Het drinken van een overmatige hoeveelheid alcoholische drank van meer dan 4,5 standaardglazen per dag verhoogt het risico op maagkanker met 6%. Het verband is het grootst bij mannen en (ex-)rokers. Om tot deze conclusie te komen analyseerden de onderzoekers van het WCRF de resultaten van maar liefst 30 onderzoeken.

Andere leefstijlfactoren
Naast alcohol zijn er andere leefstijlfactoren die het risico op maagkanker verhogen. Het eten van meer dan 50 gram bewerkt vlees per dag verhoogt het risico met 18%. Daarnaast zijn overgewicht en inname van zout voedsel van invloed. Bovendien hebben rokers een 1,5 tot 2,5 keer hoger risico op maagkanker vergeleken met niet-rokers.


Bekijk hier het volledige rapport over maagkanker en leefstijl.