Kennisinstituut Bier introduceert voorlichtingsmateriaal over diabetes en alcohol

Volwassenen met diabetes mogen met mate alcoholhoudende dranken drinken. Sterker nog, matige alcoholconsumptie kan de insulinegevoeligheid verbeteren en kan het risico op hart- en vaatziekten verlagen. Kennisinstituut Bier introduceert (in samenwerking met andere organisaties) voorlichtingsmateriaal over hoe mensen met diabetes verantwoord alcohol kunnen drinken. Zorgverleners kunnen het materiaal gratis bestellen.

In samenwerking met
De inhoud van het materiaal is gebaseerd op de vernieuwde NDF Voedingsrichtlijn Diabetes 2015. Het materiaal is nu ook te vinden via www.zorgstandaarddiabetes.nl in het ondersteuningsaanbod van de Nederlandse Diabetes Federatie. Daarnaast hebben Diabetes Vereniging Nederland (DVN) en diverse beroepsverenigingen en deskundigen meegewerkt aan het materiaal.

Voor zorgverlener en mensen met diabetes
Het materiaal is een scheurblok met 25 dezelfde scheurvellen. Op de omslag staat achtergrondinformatie voor zorgverleners. De scheurvellen bieden uitleg, aandachtspunten en praktische tips voor mensen met diabetes. De tekst op de scheurvellen heeft het keurmerk ‘Gewone Taal’ van de Stichting Makkelijk Lezen gekregen.

Voluit leven
DVN vindt het materiaal zeker bruikbaar zegt Willeke Veenendaal, teamleider Dienstverlening en Communicatie bij DVN: “Diabetesvereniging Nederland heeft als doel om mensen met diabetes voluit te laten leven. Inmiddels zijn er zo’n 1 miljoen in Nederland. Helaas stijgt dit aantal snel. We kunnen hen geen dag vrij geven van diabetes, maar we kunnen wél helpen het dagelijks leven makkelijker te maken. Dit voorlichtingsmateriaal over diabetes en alcohol helpt om dit onderwerp inzichtelijk en bespreekbaar te maken. DVN heeft de folder dan ook opgenomen op haar website www.dvn.nl.“

Verantwoorde bierconsumptie
Met dit voorlichtingsmateriaal wil Kennisinstituut Bier wederom kennis verspreiden over verantwoorde bierconsumptie “Als Kennisinstituut Bier willen we graag dat mensen weten hoe zij op een verantwoorde manier bier kunnen drinken. Daarom vertalen we wetenschappelijke kennis naar bruikbare informatie. We hebben het dan niet over bier alleen, maar ook over alcoholhoudende dranken in het algemeen. Veel effecten op de gezondheid komen namelijk door alcohol en gelden voor bier, wijn en sterkedrank. Tijdens het ontwikkelen van dit voorlichtingsmateriaal heb ik gemerkt dat diabetes en alcohol een onderwerp is dat leeft. Dat blijkt ook uit het grote aantal organisaties dat meegeholpen heeft met het ontwikkelen”, legt Ivonne Sleutels, communicatiemedewerker Kennisinstituut Bier uit.

Wetenschappelijke informatie
Beroepsverenigingen voor diëtisten (DCN), diabeteszorgverleners (EADV) en praktijkondersteuners en –verpleegkundigen (NVvPO en V&VN Praktijkverpleegkundigen & Praktijkondersteuners) zijn blij met de introductie van het materiaal. Ze vinden het belangrijk dat juiste informatie over alcoholconsumptie beschikbaar is.

Gratis bestellen
Zorgverleners kunnen het voorlichtingsmateriaal Diabetes & Alcohol gratis bestellen of downloaden via www.kennisinstituutbier.nl/overzicht-materiaal.