Culinair

 

De laatste jaren neemt de aandacht voor bier in de gastronomie toe. Van oudsher drinkt de Nederlander pils bij de Chinese maaltijd. In Italië is pizza het meest gekozen gerecht bij een glas bier. Maar er zijn ook bijzondere combinaties te verzinnen.

De meeste vissoorten, zoals bijvoorbeeld zalm, smaken uitstekend met een fris glas witbier. In de herfst gaat bokbier goed samen met hazenpeper of andere wildgerechten. Een glas bier ook prima te combineren met salades of de scherpe Aziatische keuken. Bier kan ook als ingrediënt bij het koken dienen. Bijvoorbeeld in een sausje, marinade, stoofpotje of soep.

Het beste resultaat van koken met bier onstaat door het stoofvocht of de saus met bier niet te lang te laten inkoken. Belangrijk is ook de evenwichtige dosering van het bier. Te veel bier in het gerecht zorgt voor een bittere smaak. Stapsgewijs toevoegen werkt het best.

Voor restaurants organiseert het Biergenootschap der Lage Landen jaarlijks de Bier en Gastronomie Award.

Biercuisine is een website met recepten met bier.