Alcoholvoorkeur is niet bepalend voor het risico op diabetes

De voorkeur voor bier, wijn of sterkedrank heeft geen effect op het risico op diabetes type 2. Dat is de conclusie van een recente meta-analyse die werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift European Journal of Clinical Nutrition.

Alcoholvoorkeur
Volwassenen met een voorkeur voor bier, wijn of sterkedrank hebben geen hoger of lager risico op diabetes type 2 in vergelijking met volwassenen zonder specifieke voorkeur. Dit blijkt uit een meta-analyse1 die 10 Europese cohortstudies omvat waar in totaal ruim 60.000 volwassenen aan deelnamen. Ook blijkt dat mensen met een voorkeur voor sterkedrank én een hogere BMI wel een hoger risico op diabetes type 2 hebben. Maar dit verband verdwijnt als mensen die al een ziekte hadden niet worden meegenomen.

Uit een alternatieve analyse blijkt dat per 6 gram wijnconsumptie het risico op diabetes type 2 significant lager is, onafhankelijk van de totale hoeveelheid alcohol die iemand drinkt. Het is echter nog onduidelijk welke componenten in wijn voor dit effect zorgen. Voor bier en sterkedrank is geen significante relatie gevonden.

In perspectief
Het hebben van een alcoholvoorkeur is dus niet gerelateerd aan diabetes. Eerdere onderzoeken2-3 toonden aan dat lichte tot matige alcoholconsumptie het risico op diabetes type 2 verlaagt. Eerder schreven we al over een meta-analyse waaruit bleek dat vooral de consumptie van (rode) wijn het risico op diabetes schijnt te verlagen. De huidige analyse bevestigt dit ook, meer onderzoek is echter nodig om te verklaren waar dit effect precies vandaan komt.

Bronnen:

1. Sluik D, Jankovic N, O’Doherty MG, et al. Alcoholic beverage preference and dietary habits in elderly across Europe: Analyses within the Consortium on Health and Ageing: Network of Cohorts in Europe and the United States (CHANCES) project. PLoS One. 2016;11(8):1-10. doi:10.1371/journal.pone.0161603.
2Carlsson S, Hammar N, Grill V. Alcohol consumption and type 2 diabetes Meta-analysis of epidemiological studies indicates a U-shaped relationship. Diabetologia 2005; 48: 1051–1054.
3Koppes LL, Dekker JM, Hendriks HF, et al. Moderate alcohol consumption lowers the risk of type 2 diabetes: a meta-analysis of prospective observational studies. Diabetes Care 2005; 28: 719–725.